Crescent 1937 dam modell 172 A  

Märke/tillverkare: Crescent/ Velocipedaktiebolaget Lindblads, tillverkad av Nymans Verkstäder, Uppsala.

År: ca 1937.

Ramnummer: 891686.

Hjul: 26" ballong, 584 mm.

Baknav: Torpedo, årtalsstämplat "36".

Skick: Orenoverat originalskick, den har dock blivit delvis bättringsmålad. Troligen är bakskärmen utbytt mot en skärm från motsvarande herrmodell, då den inte har hål för kjolskydd.

Tillbehör/utrustning: Cykeln är utrustad med dynamo och lykta av märket Standard, vilka troligen monterades när den var ny.

Fakta om cykeln:

När man köper en gammal cykel får man sällan reda på historien kring den, den kan ha bytt ägare väldigt många gånger, eller så har historien glömts bort. Men när det gäller denna damcykel så är mycket känt om den. Jag köpte den av en släkting till den ursprungliga ägaren.

Första ägaren hette Helga Sundin och var bosatt i Läckeby. I sin bostad hade hon en manuell telefonväxel som hon skötte. Man ringde in till denna växel, varefter Helga kopplade samtalet till mottagaren.

Telefonväxeln betjänade även telegram. När någon lämnat ett telegram levererade Helga dem med sin Crescent som alltså var en slags tjänstecykel. Eftersom Helga gick bort på 80-talet vet jag inte mer detaljer om cykeln, men den förefaller inte varit använd på många decennier.

Däcken av märket Atlas är lite lustiga, då de har ett C i mönstret. Men det står inte för Crescent som man kan tro, utan för leverantören av däcken, nämligen Svenska Cykelmagasinet i Linköping. Man använde bokstaven C för att märka sina delar, som då står för Cykelmagasinet. Denna firma sålde även cyklar av märkena Gripen och Regent under lång tid.