Crescent 1938 herr modell 171

Märke/tillverkare: Crescent/ Velocipedaktiebolaget Lindblads, tillverkad av Nymans Verkstäder, Uppsala.

År: ca 1938.

Ramnummer: 1078813.

Hjul: 28", 635 mm.

Baknav: Torpedo, årtalsstämplat "38".

Skick: Orenoverat originalskick, förutom frontmärke och skärmmascot som förnicklats om.

Tillbehör/utrustning: Lykta och dynamo av märket Bosch. 

Fakta om cykeln:

Denna cykel såg jag för många år sedan på en veteranmarknad i Skåne. Jag ville verkligen ha den, men det var för dyr för mig då. Vid denna tiden, i slutet av 90-talet, var gamla cyklar fortfarande relativt billiga. Att då betala 2000 kr kändes högt vid detta tillfälle.

Naturligtvis ångrade jag mig senare, speciellt när man vet vad det kostar att renovera en cykel. Idag är dessutom prisläget ett annat, en ordinär rostig 50-tals damcykel kan ibland kosta 1500 kr.

För några år sedan blev jag erbjuden cykeln via en annan cykelsamlare, jag blev förvånad att återse cykeln som jag grämt mig över att inte ha köpt tidigare. Priset var fortfarande 2000 kr, denna gång tvekande jag inte!

Cykeln är härligt patinerad, förmodligen välputsad av sina tidigare ägare, då mycket av randningen på ornament och ram är bortslitet.

Årsmodellen är troligen 1938, precis som navets årtalsstämpel. Anledningen till att jag tror det är beräkningar utifrån antal tillverkade ramar sedan den enmiljonte Nymans ramen som tillverkades i juli 1937.

Jag har använt den en hel del, den är skön och skrammelfri att cykla på.