Crescent 1938 herr modell 171

Märke/tillverkare: Crescent/ Velocipedaktiebolaget Lindblads, tillverkad av Nymans Verkstäder, Uppsala.

År: ca 1938.

Ramnummer: 1118741.

Hjul: 28", 635 mm.

Baknav: Torpedo, årtalsstämplat "38".

Skick: Orenoverat originalskick, förutom frontmärke och skärmmascot som förnicklats om av mig. En del kromdetaljer har övermålats med silverfärg av tidigare ägare. Handtagen är utbytta.

Tillbehör/utrustning: Samtida lykta och dynamo av märket Bosch.

Fakta om cykeln:

En trevlig cykel som jag tyvärr inte använt så mycket pga tidsbrist samt de moderna däcken, vilket förtar körupplevelsen, då de känns trögrullade och hårda att cykla på jämfört med gamla Trelleborgs däck.

När jag får tillfälle skall cykeln plockas ner, rengöras, smörjas upp och få gamla hederliga däck, samt återställas vad det gäller övermålat krom och felaktiga detaljer.

1937 erbjöd Crescent för första gången s.k polykromatiska färger, en slags metallicfärger, i kulörerna grönt och blått. Det verkar vara få blå cyklar som överlevt, jag har bara sett eller hört talas om totalt tre Crescent 30-talare i denna kulör.

Jag såg den på annons på Internet 2007. Då jag såg att det var en 30-tals Crescent, dessutom i den ovanliga kulören blå, ringde jag direkt till säljaren och sa att jag ville köpa den osedd. Han trodde nog inte att jag var riktigt klok, då han befann sig i Göteborg och jag var nästan 30 mil därifrån. 

Väl på plats försökte han höja priset, men jag stod på mig att jag skulle betala priset i annonsen. Men då sa han att om jag skulle få köpa den var jag tvungen att köpa en Itera också för ytterligare 300 kr!

Motvilligt gick jag med på detta, eftersom jag så gärna ville ha cykeln, dessutom är Itera inte är något för mig. Iteran har nu gått vidare till en person som bättre uppskattar den än jag.