Husqvarna 1949 herr modell 523

Märke/tillverkare: Husqvarna/ Husqvarna Vapenfabrik AB, Huskvarna.

År: ca 1949.

Ramnummer: H151209.

Hjul: 28", 635 mm.

Baknav: Novo Special daterat 52, hjulet är utbytt.

Skick: I stort sett originalutförande, vissa delar har blivit bytta.

Tillbehör/utrustning: Tidsenlig strålkastare och dynamo av märket Bosch.

Fakta om cykeln:

För tillfället är detta min sommarbrukscykel, det beror på att den är alldeles underbar att cykla på. Förre ägaren och hans bror, i princip födda i en cykelverkstad som bland annat sålde Husqvarna på 40-50-talen, har fräschat upp denna cykel och utrustat den med korrekt modell av skärmar och fälgar fast i aluminium i stället för originalets dito lackerade. Man kunde välja skärmar och fälgar i aluminium eller rostfritt stål i stället för standardutförandet som då var lackerat stål när man beställde cykeln som ny.

Hjulen har blivit noggrant riktade och är alldeles spikraka. Detta i kombination med eftermonterat två-växlat Novo-nav som renoverats gör den till en väldigt lättrampad och snabb cykel som jag är väldigt förtjust i.

Den har också fått sportpedaler av aluminium samt trumbroms i framhjulet vilket gör att den överensstämmer väl med den sportmodell man kunde beställa då det begav sig.

I övrigt har jag inte så mycket historia kring den, jag har dock träffat på en tidigare ägare på en veterancykelrunda, han berättade att den var i ganska dåligt skick, men har senare blivit noga lackrengjord och putsad, så nu ger den ett trevligt och lagom patinerat intryck. Fördelen med en lagom sliten cykel är ju att den är både presentabel och användbar samtidigt, cyklar i nyskick vågar man inte alltid använda.