Crescent 1952 herr Senior 234

Märke/tillverkare: Crescent/ Velocipedaktiebolaget Lindblads, tillverkad av Nymans Verkstäder, Uppsala.

År: ca 1952.

Ramnummer: 3246254.

Hjul: 28", 635 mm.

Baknav: Torpedo, årtalsstämplat "52".

Skick: Orenoverat originalskick.

Tillbehör/utrustning: Samtida lykta och dynamon av märket Robo (Bosch).

Fakta om cykeln:

Denna cykel är ett utmärkt exempel på att anledningen till att en gammal cykel är i nyskick ofta kan bero på en mer eller mindre sorglig historik. Vad jag menar är att cykelns otroliga skick beror på att första ägaren, som fick den i present, skulle lära sig att cykla, men av okänd anledning blev det aldrig så. Cykeln blev stående och hamnade på en vind i många decennier. Min glädje över dess strålande skick är förstås stor, men man kan inte låta bli att tycka lite synd om första ägaren som inte använde sin nya cykel.  

Trots det fina skicket är den inte helt orörd. Historien om cykeln är att en hantverkare för ca 15 år sedan skulle renovera en skorsten i ett hus och uppe på vinden fick han syn på cykeln. Den saknade då däck, sadel och verktygslådan av plast. Den första ägaren son, som då var i 80-årsåldern, hade sålt av vissa delar från cykeln, oklart varför. Hantverkaren köpte cykeln och den såldes sen vidare till en annan person som hade den ett par år innan jag förvärvade den. När jag fick tag i den var det fel sadel på den och moderna däck. Sadel och verktygslåda i bra skick och av korrekt modell hade jag i lager, men tyvärr inga original däck märkta "Crescent", vilket denna cykel sannolikt hade som ny. Man grämer sig lite att dessa delar försvunnit, men man får vara tacksam att cykeln är orörd i övrigt.

Att den är i princip oanvänd märks på handtagen som inte har något slitage, utan fortfarande har kvar gjutskägg. Även mekaniskt är den i nyskick, men eftersom gammalt fett torkar, var det nödvändigt att fetta om alla lager. Hela cykeln har varit demonterad och noga rengjord, polerad och smörjd. Den är förstås ljuvlig att cykla på, inget skrammel och slitage gör att man kan känna vilken kvalité det är på gamla cyklar och hur bra de var när de var nya. 

På 40-50-talen hade Crescent många fina finesser, t.ex. bärhandtag, självcentrerande framhjul och verktygskasett i plast, en nyhet för modellåret 1952. Man kunde få sin cykel i flera olika färger, bland annat tre transparenta kulörer, dvs lackering där en genomskinlig topplack lagts på en silverbas, vilket skapar en skimrande lackering. Men denna cykel har standard solid kulör, en mörkröd kallad 3300 som är väldigt snygg i solnedgång.