Skeppshult barncykel 1953

Märke/tillverkare: Skeppshult/Albert Samuelsson & Co, Skeppshult

År: ca 1953.

Ramnummer: 101954.

Hjul: 17", 357 mm däck.

Baknav: Durex, årtalstämplat "53".

Skick: I stort sett orenoverat originalskick.

Tillbehör/utrustning: 


Fakta om cykeln:

Vanligtvis är barncyklar inte något  jag samlar på, anledningen beror främst på att jag gärna vill kunna använda cyklarna själv, vilket förstås inte går med barncyklar. En dag när jag satt och tittade bland auktioner på Tradera dök denna cykel upp, ramens utförande var så häftigt att jag verkligen ville ha den. Eftersom det fanns möjlighet att köpa den direkt för 900 kr gjorde jag det, det priset tvekade jag inte på. Annonsen hade inte varit ute så länge, så jag hade tur att få den. Jag misstänker att många andra gärna skulle vilja ha en sån oavsett om man gillar gamla cyklar eller ej, för designen är ett väldigt bra samtalsämne även bland folk som inte är speciellt intresserade av gamla saker.

Jag har försökt att hitta mer information om när den gjordes och modellnamn, men hittills har jag inte hittat den i någon broschyr. Skeppshult var ganska stora på just barncyklar på 40-50-talen. Jag tror att tanken med ramens utformning är att den ska passa både pojkar och flickor, på köpet får man ett utseende som är rätt typisk för 50-talets rymdålder. Jag har inte bekräftat det, men jag är rätt säker på att siffrorna i baknavet står för navets tillverkningsår, vilket är vanligt på tyska nav. Durex är någon form av mer eller mindre tillåten kopia av Torpedo, gjord av Präzisionswerke Bielefeld. Jag vet inte mer än den knapphändiga information man hittar på nätet. 

Tanken fanns att min son kanske skulle kunna använda den, men sen ångrade jag mig och insåg att det skulle kunna slita rätt hårt på den, så den får agera prydnad i stället. Sonen har en Nordstjernan från 1968 som är lite skamfilad, men han gillar den cykeln framför moderna cyklar han har fått, så har får ändå cykla på en veterancykel.