Hermes 1948 herr modell 134

Märke/tillverkare: Hermes/ Tillverkad av Nymans Verkstäder, Uppsala.

År: ca 1948.

Ramnummer: 2078428

Hjul: 28", 635 mm.

Baknav: Torpedo, årtalsstämplat "47"

Skick: Orenoverat originalskick.

Tillbehör/utrustning: Samtida lykta och dynamo av märket Bosch. 

Fakta om cykeln:

Cykeln är en gåva från min frus farbror sommaren 2012, den har tillhört hans far. Han har i sin tur fått cykeln i gåva från en person som hette Fjellström, tyvärr okänt förnamn, någon gång på 80-talet. Släkten Fjellström är välkända guldsmeder i Hässleholm.

Som framgår att dekalen på bakskärmen är den såld i Hässlehom, så man kan förmoda att cykeln är köpt ny av denne Fjellström. Cykeln kan väl klassas som att var i bra bruksskick, med den stora fördelen att vara orenoverad och orörd.

Cykeln är något svår att datera. Med tanke på navets årtalsstämpel vill man gärna tro att den är från 1947-48, men lackeringens utförande med vita fält inte finns med förrän i 1949 års broschyr. Så tills vidare tror jag att det är en sen 48:a eller tidig 49:a. Men framtida forskning kan peka åt ett annat håll.

I broschyren från 1948 finns praktiska nyheter som tillbehöret parkeringsstyre som kan frikopplas och man kan då vrida styret ett kvarts varv, vilket gör cykeln lättare att exempelvis bära i en trappa.

Standardutrustning var bärhandtag på ramen, så att cykeln lätt kan bäras, samt självcentrerande framhjul genom att en fjäder i styrlagerskålen håller hjulet i linje med ramen.