Husqvarna 1951 herr modell 601

Märke/tillverkare: Husqvarna/ Husqvarna Vapenfabrik AB, Huskvarna.

År: ca 1951.

Ramnummer: H213410.

Hjul: 28", 635 mm.

Baknav: Novo Special daterat 04 51.

Skick: I stort sett originalutförande, vissa felaktiga delar har blivit bytta.

Tillbehör/utrustning: Tidsenlig strålkastare och dynamo av märket Bosch.

Fakta om cykeln:

Hösten 2014 fick jag ett meddelande via hemsidan från en dam i Husqvarna. Hon ville sälja en cykel, passande nog av märket Husqvarna. Det kom några suddiga och dåliga bilder, så jag hade svårt att avgöra vad för skick det var på cykeln. Jag bad om nya bilder, men de nya jag fick var lika dåliga. Då priset varken var högt eller lågt tänkte jag att eftersom den kunde vara riktigt fin, så det var värt att chansa. Jag bad en vän boende i närheten köpa och hämta hem den till sig. När detta skett fick jag nu bra bilder från min vän, det visade sig att cykeln såg mycket bra ut. I december 2014 fick jag möjlighet att hämta den, jag blev glatt överraskad över hur välbevarad den var. 

Historien bakom cykeln var att mannen i huset hade ärvt den efter sin far som var den första ägaren. Eftersom den förvarades i en källare vars enda ingång var en smal spiraltrappa användes cykeln mycket lite. Trots detta var märkligt nog pedalerna och sadeln bytta. Den jag nu monterat är i svart skinn och är mycket lik originalsadeln, originalet är i svart galon. Pedalerna av modell Orto, Husqvarnas egen modell, fanns på hyllan och putsades upp tillsammans med resten av cykel. 

Bakreflexen hade ersatts av ett vitt SeGE bakljus, så jakten efter korrekt reflex började. Jag lyckades hitta en dålig vit modell som renoverades och fick sitta på så länge. Men på cyklar med aluminium- eller rostfria skärmar och hjul ska reflexen vara i blank aluminium. I samband med besök i gamla cykelaffärer i Blekinge hittade jag tursamt nog rätt reflex. Det kändes verkligen som pricken över i med denna monterad. Nu är cykeln mycket nära ursprungligt skick.

På Tradera dök en samtida Husqvarna-nyckelring upp, den passar verkligen perfekt!

Rent körmässigt är denna cykel för tillfället min favorit, den är lättgående, tyst och skrammelfri och har en behaglig ramgeometri som gör den bekväm och lättrampad.