Karier 1910 dam   

Märke/tillverkare: Karier/ O. A Österberg, Kristianstad.

År: ca 1910.

Ramnummer: Finns ej.

Hjul: 28", 622 mm.

Baknav: Atherton.

Skick: Äldre renovering, troligen ganska lik original. 

Tillbehör/utrustning: Tidsenlig fotogenlykta, verktygsväska och kjolskydd.

Fakta om cykeln: 

Denna antika cykel har många ovanliga detaljer. Vevpartiets kedjehjul och även vev ser ut att vara av amerikanskt snitt, så även ramens utförande.

Baknavet är amerikanskt nav som heter Atherton,  jag har inte sett någon annan svensk cykel med detta nav. Enligt bromsarmens text är navet patenterad 1902.

En annan detalj jag inte heller sett på någon annan cykel är den lilla metallskylten som är fastnitad på fälgarna. Där står Dunlop samt dimensionen.  

I USA var Dunlop-typen av fälgar ovanlig, pga att den s.k single-tube konstruktionen hade monopol på marknaden. Exportcyklar verkar oftast vara utrustade med Dunlopfälgar.

Märkesnamnet är också märkligt, oftast ger man cyklar astronomiska eller mytologiska namn. Jag har inte hittat någon betydelse för namnet Karier. Det har funnits amerikanska cyklar av märket Carrier, kanske rör det sig om en importcykel vars namn försvenskats?

Tyvärr vet jag inte mer om firman O. A Österberg än vissa källor anger att den grundades 1899 och upphörde 1907. Firman hade flera andra märken, bl.a Falken och Gnome. Gnome anspelar på flygplansmotorn Gnome som inte började att tillverkas förrän 1908, så att firman upphörde 1907 stämmer nog inte.