Husqvarna 1947 dam modell 502

Märke/tillverkare: Husqvarna/ Husqvarna Vapenfabrik AB, Huskvarna.

År: ca 1947.

Ramnummer: H67120.

Hjul: 28", 635 mm.

Baknav: Novo Special daterat 47.

Skick: I stort sett originalutförande, mindre omlackering av verktygslåda.

Tillbehör/utrustning: Tidsenlig strålkastare Bosch J80 och dynamo Bosch WMB.Fakta om cykeln:

1945 var det nya tider efter kriget, vilket även märktes på Husqvarnas cyklar. De fick modernare linjer i form av kedjeskydd i stilrent utförande utan ornamentering, nya färger och randningsmönster, modernare framgafflar i hela tre olika utföranden och ramar i krommolybdenstål. Ett nytt frontmärke introducerades också, den föregående klassiska modellen i form av ett H som kom redan 1903 fick nu finna sig i att tillhöra historien. Andra standardfinesser var bland annat låsbar verktygslåda i plåt med pump, Optimus cykellås, framhjulsspärr och parkeringsstöd.

Detta välbevarade exemplar köpte jag våren 2016 tillsammans med en Husqvarna herr 1949. Den föregående ägaren är en välkänd cykelsamlare här i södra Sverige. Han hade i sin tur köpt den via en annons på Blocket. Cykeln fanns i ett hyreshus i Kristianstad. Första ägaren till cykeln var en dam som slutade cykla 1967 på grund av högertrafikomläggningen, vilket hon inte alls kände sig bekväm med. Den stod sedan i källaren i nästan 50 år fram till förra ägaren köpte den. 

Cykeln är nästan som ny förutom vissa mindre lackbättringar samt delvis omlackerad verktygslåda. Verktygslådan och baknavet blev rostskadade då cykeln stod under ett rör i källaren som droppade vatten på den. För övrigt är den i strålande skick och har kvar sina original Husqvarna Meteor däck sen den var ny. Cykeln är bekväm att cykla på, Husqvarna hade skön ramgeometri på 40-50-talen, så den får rulla lite då och då på somrarna.